Analiza položaja i potreba mladih nezaposlenih lica na teritoriji grada Gradiška

 

U periodu decembar-februar 2023. godine anketirali smo ukupno 200 ispitanika (mladi nezaposlani 18-30 godina) u sklopu projekta “Mladi u fokusu”. Uzorak obuhvaćen istraživanjem čini 200 mladih osoba sa teritorije grada Gradiška, od čega su 103 žene (51,50%) i 97 muškaraca (48,50%).

Na sljedećem linku možete pogledati sve detalje Analize položaja i potreba mladih nezaposlenih osoba.

Izrada ove publikacije povezana je sa projektnim aktivnostima “Programa zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini – Opšta Mobilizacija“ koji sprovode Udruženje građana „Nešto više“ i PRONI Centar za omladinski razvoj. Udruženje Most zauzelo je partnersku ulogu i bilo je nadležno za osmišljavanje upitnika Analiza položaja i potreba mladih nezaposlenih osoba, te interpretaciju dobijenih podataka.

Okosnica našeg istraživanja bio je problem nezaposlenosti, jer i u lokalnoj Omladinskoj politici ispitanici ubjedljivo najveći problem vide u statusu nezaposlenosti (67, 6%). U procesu pripreme upitnika oslanjali smo se na dosadašnje rezultate Privrednog savjeta Gradiška, kao savjetodavnog tijela kojeg čine predstavnici gradske uprave, javnih službi, privatnog sektora i organizacija civilnog društva. Da bi Privredni savjet imao što preciznije informacije za jačanje javno – privatnog dijaloga, te stvaranje boljeg poslovnog ambijenta u lokalnoj zajednici, predstavili smo rezultate Analize na 8. Sjednici Privrednog savjeta.

Analiza