Implementacija inicijative "Baci pet, recikliraj pet"

Volonterka Centra za djecu, mlade i porodicu Laktaši, Jelene Radetić prije dvije godine je zajedno sa svojom profesoricom biologije Slavicom Lukač započela inicijativu reciklaže u srednjoj Medicinskoj školi u Banja Luci. Cilj inicijavite pod nazivom „Baci pet, recikliraj pet“ je skupljanje plastike i prodaje iste, te korištenje zarađenog novca za pomoć socijalno ugroženim učenicima škole.

Kako kaže Jelena, ova inicijativa je brzo bila prihvaćena od strane njezinih vršnjaka.

„U sklopu inicijative u učionice smo stavili promotivni materijal na kojem je prikazano šta može da se reciklira, a šta ne. Dijelili smo letke, te radili onlajn i oflajn ankete, a sve radi povećanja osvještenosti. Što se tiče mojih vršnjaka oni su imali jako pozitivne reakcije na ovo i podržali su me u svakom koraku”, istakla je Jelena.

Trenutno se spremaju za takmičenje za najbolju ideju na temu reciklaže koje je raspisano od strane Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci. U sklopu toga snimili su promotivni video i pripremili prezentaciju s kojom će se predstaviti na takmičenju.
Uz podršku svoje škole, te Centra za djecu, mlade i porodicu nada se da će ova inicijativa nastaviti da se implementira i u sljedećim godinama koje dolaze.

Priče su nastale u sklopu projekta „Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa“ koji sprovodi udruženje Most iz Gradiške, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

#InstitutKULT #KULTCHANGE