Eko aktivizam u udruženju Most

Naše udruženje je pored drugih važnih tema takođe okrenuto poboljšanju i zaštiti životne sredine u našoj lokalnoj zajednici. Tim povodom sa našim omladincima često organizujemo “eko šetnje” i “eko potrage za blagom”.

Ove godine prvu “eko šetnju” održali smo povodom obilježavanja “Dana dobrih dijela” u aprilu 2023. Zajedno sa našim volonterima uspjeli smo pokupiti 600 litara napuštenog smeća u blizini gradskog djela Gradiške.

Ovakve akcije održavamo već duži period vremena, a kako bi bile zabavnije nekada znamo da ih pretvorimo u “eko potrage za blagom”. Zadatak prijavljenih ekipa u ovakvom vidu aktivnosti bio je sakupljanje otpada do naznačenih stanica na kojima su dobijali novi zadatak da riješe kako bi nastavili trku. Otpad se potom vagao i zapisivao kao bodovi svakom timu.

Na prvoj eko potrazi za blagom eco ekipe su bile skupile nevjerovatnih 66,4kg otpada čime su bar malo rasteretile našu životnu sredinu. Tada su dvije ekipe sa najvećim brojem kg skupljenog otpada bile nagrađene za njihov trud.

Eko akcije ne samo što pripomažu našem okolišu nego i uče mlade ljude da čuvaju svoju planetu jer je ona naš jedini dom. Pored ovakvih akcija, naše udruženje često organizuje edukacije i kreativne radionice koje se tiču ekologije.