17 September, 2024
Održana edukacija o video aktivizmu
U periodu između 10.09. i 13.09.2024., Udruženje Most je organizovalo edukaciju o video aktivizmu za mlade ljude sa područja Gradiške. Četvorodnevnu radionicu je vodio Branislav Ristić, a mladi su prošli kroz sljedeća pitanja: 👉 šta predstavljaju volonterizam i aktivizam u zajednici 👉 kako mladi mogu uzeti učešće u aktivnostima u zajednici 👉 koji sve nivoi aktivizma mladih postoje 👉 zašto je važno volontiranje, koji su njegovi benefiti 👉 šta je važno da znamo kad pravimo video klipove 👉 zašto su nam važni elementi poput naracije, titlova i pozadinske muzike u video klipovima ... i brojne druge teme. ✅ Naši učesnici su imali prilike da vide kako izgledaju video klipovi koje su njihovi vršnjaci pravili u drugim gradovima, a zatim su se bacili na osmišljavanje ideja za vlastiti video klip, kojim bi promovisali volontiranje i aktivizam u zajednici. Naš predavač, Branislav Ristić, vodio ih je kroz proces osmišljavanja ideja. Trećeg dana, 12.09.2024, naši polaznici su “izašli na teren”, gdje su snimali kadrove za vlastite klipove, a četvrtog dana, 13.09.2024., njihovi klipovi su bili montirani i spremni. 🎥 Na kraju edukacije, dobili smo četiri kvalitetna video klipa, na temu volonterizma. Zahvaljujemo se našim polaznicima i našem predavaču na proaktivnosti i motivisanosti. koje su pokazali u toku trajanja edukacije. *Aktivnost se realizuje u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2“ koji finansira Evropska Unija, a implementira UNDP uz podršku grada Gradiške.

Pročitaj više

25 July, 2024
Udruženje Most potražuje projekt koordinatora/omladinskog radnika
Nudimo: -Ugovor o radu -Obuku -Podršku članova Skupštine udruženja u toku realizacije aktivnosti Tražimo kandidata koji ima: -Odlične komunikacijske vještine -Odlične organizacione vještine -Osnove IT vještina (word, excel, internet, mejl, i sl.) -Spremnost za učenje, otvorenost, odlučnost, pozitivan stav, fleksibilnost -Poželjno iskustvo u rada sa mladima -Poželjno iskustvo u organizacijama civilnog društva posebno u programima za mlade -Poželjno poznavanje principa omladinskog rada u zajednici -Poželjno poznavanje engleskog jezika Opis posla: - Implementacija lokalnih i međunarodnih projekata - Realizacija redovnih aktivnosti udruženja - Upravljanje web stranicom i društvenim mrežama udruženja - Komunikacija i saradnja sa partnerskim institucijama u zemlji i inostranstvu - Ostale redovne aktivnosti udruženja   Zainteresovni kandidati/kinje mogu da pošalju CV na office@nvomost.org najkasnije do 31. jula sa naznakom - Prijava za radno mjesto.   

Pročitaj više

16 July, 2024
Gradiška ima mlade!
MOST nastavlja rad sa mladima i ne zaboravlja na njihove potrebe! Očekujte: - stalnu promociju i isticanje važnosti i benefita volontiranja - organizacija izleta, druženja i edukacije za najbolje volontere sa pordučja Gradiške - zabava i znanje, gdje ćeš bolje! - finansiranje za izabrane volonterske akcije! - profesionalna edukacija za izradu video materijala za FB/Instagram Aktivnost se realizuje u okviru projekta "Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 -ReLOaD2" koji finansira Evropska Unija, a implementira UNDP uz podršku grada Gradiška.  

Pročitaj više

19 May, 2024
Usvojene Politike volontiranja u Gradišci, Srpcu i Laktašima
U Gradišci, Srpcu i Laktašima kreirane su Politike volontiranja za period 2024-2028 u okviru projketa „Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa“ u skladu sa Metodologijom razvoja lokalnih politika izrađenoj u okviru navedenog projekta. Proces izrade dokumenta podrazumjevao je istraživanja, imenovanje multisektorske Radne grupe (sačinjenu od predstavnika javnih ustanova, opštinske uprave, organizacija civilnog  društva, omladinskih organizacija i organizacija za mlade) te niz radnih sastanaka. Dokumentom su obuhvaćene ključne oblasti, definisani ciljevi, određene aktivnosti i mjere, a koje će omogućiti ostvarenje zacrtane vizije. U narednom periodu očekujemo usvajanje Politike volontiranja u Banjaluci. Projekat "Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa" sprovodi Udruženje Most u partnerstvu sa Zdravo da ste, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. #InstitutKULT #KULTCHANGE

Pročitaj više

11 January, 2024
Volonteri izveli plesni performans u četiri lokalne zajednice
Mladi volonteri iz Gradiške, Laktaša, Srpca i Banja Luke kao i drugi sugrađani u proteklom periodu su izveli četiri flashmob-a u svojim lokalnim zajednicama. Prvi ples koji smo organizovali bio je u Gradišci. Učesnici su jos od avgusta na Omladinskom plesnom kampu krenuli da uče i pripremaju svoje izdvedbe. Cilj ovih nastupa je bio da mladi ljudi prenesu poruku svojim zajednicama o značaju volonterizma i dokumenta Politike volontiranja, kroz jedan potpuno kreativan i nezaboravan način. Nacrti Politika volontiranja su upravo u završnoj fazi izrađivanja kro radne grupe u Gradišci, Laktašima, Srpcu i Banja Luci, te su ove plesne izvedbe bile dobar način da se na to počne obraćati više pažnje. Željno iščekujemo usvajanje ovih dokumenata u svakoj od 4 pomenute zajednice i nadamo se da će volonterski programi biti kvalitetniji i bolji u 2024. godini. Ove aktivnosti sprovode se u sklopu projekta „Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa“ koji implementira udruženje Most iz Gradiške u partnerstvu sa organizacijom Zdravo da ste iz Banjaluke, a uz finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT. #InstitutKULT #KULTCHANGE

Pročitaj više

13 November, 2023
U Gradišci održana prva edukacija za koordinatore lokalnih volonterskih servisa
U sklopu projekta „Regionalnom saradnjom do boljih volonterski programa“ započeli smo tromjesečnu obuku za koordinatore lokalnih volonteskih serivsa. Prva obuka održana je u Gradišci, u prostorijama udruženja, a učesnici iste dolaze iz Banja Luke, Srpca, Laktaša i Gradiške. Prva radionica se sastojala iz upoznavanja polaznika, učenja o volonterizmu i njegovim osnovama, te razvoju timskog duha. Sveukupno edukacija će trajati tri mjeseca i predviđeno je šest susreta i posjeta LVS-ovima iz Srpca, Laktaša, Banja Luke i Gradiške. LVS predstavlja skraćenicu za Lokalni volontersi servis, a u Gradišci LVS se nalazi u sklopu Mosta. Kao jedan LVS mi težimo izgradnji i jačanju civilnih inicijativa i građanskog društva u lokalnoj zajednici. U toku obuke, polaznici će imati priliku da upoznaju tim iz Volonterskog servisa Gradiška, Laktaši, Srbac, Banja Luka, da upoznaju druge mlade ljude koje imaju slične aspiracije i motivaciju kao i oni. Na ovaj način postaće dio tima svoje organizacije i moćiće raditi na manjim projektima, za početak. Svoje iskustvo sa prve edukacije sa nama je podijelila Nina Pilipović, naša volonterka i polaznica edukacije, koja kaže kako je ova prilika upravo ono što je trebalo mladim aktivistima iz ovih lokalnih zajednica. „Moram da kažem da je prva edukacija prošla odlično. Upoznala sam neke nove ljude i pobliže razumjela koncept narednih sesija koje ćemo imati. Ovo je divna prilika i drago mi je što sam dio ovog programa, te smatram da će dati dosta benefita svima nama.“ Projekat „Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa“ sprovodi udruženje Most iz Gradiške, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Pročitaj više

20 August, 2023
Udruženje Most iz Gradiške organizovalo „Omladinski plesni kamp“
Početkom avgusta u sklopu projekta „Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa“ organizovali smo  „Omladinski plesni kamp“ za mlade ljude iz Srpca, Laktaša, Banja Luke i Gradiške koji su na ovom dvodnevnom događaju imali priliku učiti o značaju volonterizma i samog dokumenta volonterske politike koji je u toku izrade u navedenim zajednicama. U toku ova dva dana edukukovali smo mlade o značaju volonterizma i samog dokumenta volonterske politike za naše zajednice. Osmislili smo jednu zagovaračku kampanju koju će mladi sprovesti u svojim zajednicama kada se vrate kućama. Riječ je o plesnom performansu sa transparentima koji na zabavan način treba da pošalje poruku javnosti, da je volonterizam važan i da su Politike volontiranja važne. Na ovom kampu ukupno je učestovalo 19 učesnika, a kako i oni sami kažu ovaj kamp je za njih bio jako koristan jer su su imali priliku da kroz zabavne i kreativne način nauče nešto novo o samom značaju volonterizma. U narednom periodu udruženje Most će nastaviti da kroz radne grupe u Gradišci, Laktašima, Banja Luci i Srpcu radi na izradi Politike volontiranja, a očekuje nas i plesni performans koji će biti održan u sve četiri navedene zajednice. Projekt “Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa” provodi udruženje Most iz Gradiške, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. #InstitutKULT #KULTCHANGE

Pročitaj više

16 June, 2023
“Volonterske politike” u Gradišci, Banjaluci, Srpcu i Laktašima
“Udruženje Most“ iz Gradiške sa partnerom „Zdravo da ste“ iz Banjaluke u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave formiralo je radne grupe za izradu Politike volontiranja u zajednicama: Gradiška, Banja Luka, Srbac, Laktaši. Simultano se odvija 8 radnih sastanaka u svakoj od zajednica, a predstavnici radnih grupa su članovi organizacija civilnog društva i institucija koji svojim iskustvom i poznavanjem potreba društva mogu doprinijeti kreiranju što boljeg dokumenta Politike volontiranja.

Pročitaj više

16 June, 2023
Analiza položaja i potreba mladih nezaposlenih lica na teritoriji grada Gradiška
  U periodu decembar-februar 2023. godine anketirali smo ukupno 200 ispitanika (mladi nezaposlani 18-30 godina) u sklopu projekta “Mladi u fokusu”. Uzorak obuhvaćen istraživanjem čini 200 mladih osoba sa teritorije grada Gradiška, od čega su 103 žene (51,50%) i 97 muškaraca (48,50%).

Pročitaj više

23 May, 2023
Učenicima JU “Gimnazije” Gradiška dodijeljen ček u iznosu od 500KM
U 2022. učenicima JU "Gimnazija" Gradiška dodijelili smo ček u iznosu od 500,00 KM za nabavku opreme za školu. Sve je počelo projektom pod nazivom "Gradiška volontira" koji sprovodi udruženje Most, a finansira grad Gradiška. Projekat je imao za cilj da motiviše mlade ljude, prvenstveno srednjoškolce da saznaju o pozitivnom uticaju i benefitima koje volontiranje ima za ljude, te da se i sami volontiraju u svojoj lokalnoj zajednici. Učenici su prošli edukacije o volonterizmu i omladinskom aktivizmu koje je vodila volonterka iz Italije - Arianna Previtera, te edukaciju o pisanju projektnih prijedloga koju je vodio psiholog Miroslav Gajić. Rezultat njihove obuke bio je napisan projektni prijedlog kojeg smo rado odobrili zbog ambicija ovih mladih ljudi i kvalitetno raspisanog projekta. Učenici su izrazili želju da nabave zvučnu opremu za amfiteatar njihove škole u kojem često održavaju probe i manifestacije. Sada i buduće generacije gimnazijalaca mogu da uživaju u novoj i kvalitetnoj zvučnoj opremi i mogu da nastave da prave kvalitetne manifestacije i događaje.      

Pročitaj više

23 May, 2023
Promocija italijanske kulture u srednjim školama
Svake godine u naš divni grad na Savi, dođe nova grupa stranih volontera koja u sklopu volonterske razmjene ostaje ovdje u Bosni i Hercegovini deset mjeseci, a sve zahvaljujući projektu koji finansira Vlada Italije. Ove godine naši volonteri: Luisa, Diego i Rosa organizovali su promociju italijanske kulture u srednjim školama. Volonteri su pripremili prezentaciju, kviz, te promotivni materijal kojim su prezentovati kako Italiju tako i Udruženje Most. Časovi kulture vodili su se u tri srednje škole: JU "Gimnazija" Gradiška,  JU "Srednja stručna i tehnička škola" JU "Tehnička škola" Gradiška. U toku časa đaci su mogli da čuju zanimljive činjenice o italijanskoj istoriji, arhitekturi, tradiciji, hrani, mjestima za posjetiti i korisnim savjetima, te o samom radu našeg udruženja, te svih prilika koje nudimo. Važnost poznavanja drugih kultura i tradicija je velika, zato je važno da mladi ljudi budu u doticaju sa istim kako bi širili svoje vidike i poglede na svijet. Kroz ovu radionicu prošlo je više od 100 đaka, a među njima je bilo mnogo entuzijastičnih mladih ljudi koji su željeli da saznaju što više kako o Italiji, tako i o personalnom iskustvu Rose, Diega i Luise po pitanju volonterizma.

Pročitaj više

23 May, 2023
Nina Pilipović – volonter godine za 2022. godinu
Svake godine za 5. decembar naše udruženje organizuje druženje za naše volontere, a deset najaktivnijih budu nagrađeni, s time da volonter godine može biti samo jedan. Za 2022. godinu kao najaktivniji volonter Gradiške bila je Nina Pilipović. Nina je tokom pandemije Korona virusom postala volonter udruženja Most, zajedno sa drugim volonterima koordinisala je dosta projekata i učestovala u mnogo akcija koje su bile vezane za ekologiju. Ona je veliki pobornik za zaštitu životne sredine i zbog toga uvijek je spremna da unaprijedi naš grad u toj oblasti. Tokom 2022. godine naši volonteri su učestvovali na mnogim akcijama kao što su eko šetnje, biciklijade, polumaratoni i slično, a Nina je tokom 2022. radila na onlajn aktivizmu gdje je kroz Instagram profil zvan „Planetarko“ širila svijest o važnosti očuvanja prirode, reciklaži, zagađenjima i drugo. Pored te stranice radila je na snimanju eko emisije, organizovala je eko šetnje, učestovala je u različitim edukacijama i predstavljala Udruženje Most na različitim konferencijama i edukacijama. Pored nje istaklo se još deset volontera koji su svojim trudom i posvećenim vremenom napravili pozitivnu razliku u Gradišci. Ipak, 5. decembar ne treba da bude jedini datum kada treba da cijenimo volontere. Oni su heroji svojih lokalnih zajednica koji bezuslovno i dobrovoljno unapređuju našu planetu i za to im jedno veliko hvala!    

Pročitaj više

23 May, 2023
Eko aktivizam u udruženju Most
Naše udruženje je pored drugih važnih tema takođe okrenuto poboljšanju i zaštiti životne sredine u našoj lokalnoj zajednici. Tim povodom sa našim omladincima često organizujemo "eko šetnje" i "eko potrage za blagom". Ove godine prvu "eko šetnju" održali smo povodom obilježavanja "Dana dobrih dijela" u aprilu 2023. Zajedno sa našim volonterima uspjeli smo pokupiti 600 litara napuštenog smeća u blizini gradskog djela Gradiške. Ovakve akcije održavamo već duži period vremena, a kako bi bile zabavnije nekada znamo da ih pretvorimo u "eko potrage za blagom". Zadatak prijavljenih ekipa u ovakvom vidu aktivnosti bio je sakupljanje otpada do naznačenih stanica na kojima su dobijali novi zadatak da riješe kako bi nastavili trku. Otpad se potom vagao i zapisivao kao bodovi svakom timu. Na prvoj eko potrazi za blagom eco ekipe su bile skupile nevjerovatnih 66,4kg otpada čime su bar malo rasteretile našu životnu sredinu. Tada su dvije ekipe sa najvećim brojem kg skupljenog otpada bile nagrađene za njihov trud. Eko akcije ne samo što pripomažu našem okolišu nego i uče mlade ljude da čuvaju svoju planetu jer je ona naš jedini dom. Pored ovakvih akcija, naše udruženje često organizuje edukacije i kreativne radionice koje se tiču ekologije.

Pročitaj više